Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Επιδεινώνονται κι άλλο οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες - Ερχεται δύσκολη νύχτα...

Αν και παροδικά υποχώρησε το πυκνό χιόνι που έπεφτε από το πρωί στην Αττική, φαίνεται πως ο χιονιάς δεν πέρασε, αλλά αντίθετα, τις επόμενες ώρες θα επανέλθει δριμύτερος.

Όπως φαίνεται αναλυτικά από τους χάρτες της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο «κύμα» θα δεχθεί η χώρα μας περίπου στις 4 το απόγευμα. Τότε αναμένεται να χιονίσει πυκνά στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, και της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπως και στις Δυτικές Κυκλάδες.

Από τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση στα προάστια της Αθήνας με αποτέλεσμα να το στρώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμη και στην Βούλα, την Γλυφάδα και την Βουλιαγμένη και φυσικά στο Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, του Παπάγου.

Παρ' όλα αυτά, στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά αλλά με πολύ προσοχή, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στους πλευρικούς δρόμους που εξαιτίας του γεγονότος πως δεν «πατιούνται» αρκετά, το χιόνι προλαβαίνει να τους σκεπάσει.

Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνει και ο χάρτης με το ύψος του χιονιού για την ώρα αυτή. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως στα βόρεια προάστια το χιόνι θα φτάσει τους έξι πόντους, ενώ χιονόστρωση θα έχουμε στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, ακόμα και στην Μαγνησία.

Αντίστοιχα, ακόμα ένα κύμα χιονόπτωσης αναμένεται και αύριο, Παρασκευή το πρωί, όταν επίσης θα χιονίζει στην Αττική, αν και μόνο στα βόρεια προάστια, βάσει των δεδομένων αυτή τη στιγμη. Το γεγονός σημαίνει ότι το χιόνι θα παραμείνει στρωμένο σε περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Εύβοια, με κίνδυνο να παγώσει και να δημιουργηθούν προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στους οδηγούς:


    Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του οχήματός τους.
    Να φροντίσουν το όχημά τους να είναι εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες και να τις χρησιμοποιούν όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας ( παγετός, έντονη χιονόπτωση κλπ.).
    Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας ή το προστατευτικό κράνος.
    Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
    Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
    Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
    Να μη φρενάρουν απότομα, όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
    Να έχουν στο μυαλό τους ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
    Να μεριμνούν ώστε το ρεζερβουάρ του οχήματός τους να έχει επαρκή ποσότητα καυσίμων.
        Να φροντίζουν να έχουν μαζί τους κουτί πρώτων βοηθειών.
    Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσουν και ειδικά όταν πρόκειται να μετακινηθούν προς ορεινές περιοχές.
    Να προγραμματίζουν το ταξίδι τους κατά το δυνατό, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
    Να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Παράλληλα συνιστάται στους πεζούς:


    Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και τις νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
    Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
    Να  προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν αυτό είναι δυνατό.
    Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
    Να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr