Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Κολπική μαρμαρυγή: Πώς δημιουργείται & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, την οποία κινδυνεύουν να εμφανίσουν ένας στους τέσσερις άνω των 40 ετών.

Η συχνότητά της είναι υψηλότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου (με θνητότητα σχεδόν διπλάσια από εκείνη των ανθρώπων με φυσιολογικό ρυθμό), καθώς και της καρδιακής ανεπάρκειας και των εμβολών, μεταξύ των οποίων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένα στα έξι εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η ποιότητα ζωής των ασθενών επίσης επηρεάζεται σημαντικά, γιατί αδυνατούν να κάνουν τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητές τους, λόγω των συμπτωμάτων (ταχυκαρδία, στηθάγχη, δύσπνοια, κόπωση ή ζάλη).

Ωστόσο, η ύπαρξη της ασθένειας συχνά διαπιστώνεται μόνο μετά την εμφάνιση μιας συνδεόμενης με αυτήν επιπλοκής, όπως εμβολικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Πώς δημιουργείται

Η αρρυθμία εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η ηλεκτρική λειτουργία του καρδιακού μυός. Στην υγιή καρδιά, ο ηλεκτρικός διεγέρτης της καρδιάς δημιουργεί ένα ηλεκτρικό ερέθισμα στους κόλπους της. Αυτό μεταφέρεται στις κοιλίες της καρδιάς με συντονισμένο τρόπο.

Στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, αντί για ένα μόνο ερέθισμα από τον φλεβόκομβο (ηλεκτρικό διεγέρτη της καρδιάς), δημιουργούνται πολλές ηλεκτρικές διεγέρσεις σε διάφορα σημεία των κόλπων.

Αυτό «πυροδοτεί» μια μεγάλη και ασυντόνιστη δραστηριότητα των κόλπων της καρδιάς, με αποτέλεσμα γρήγορους και ακανόνιστους παλμούς.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:


-Παροξυσμική: Σταματάει χωρίς παρέμβαση

-Εμμένουσα: Διατηρείται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών ή απαιτεί ανάταξη του ρυθμού.

-Μακράς διάρκειας εμμένουσα: Διαρκεί ένα χρόνο

-Μόνιμη: Έχει γίνει αποδεκτή από τον ασθενή και τον γιατρό

Δεν αποκλείεται η ταυτόχρονη ύπαρξη δύο κατηγοριών.

Παράγοντες κινδύνου

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανισθεί σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενη καρδιακή ή αναπνευστική νόσο και τότε ονομάζεται «ιδιοπαθής».

Συχνά συνυπάρχει όμως με παράγοντες κινδύνου και νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της, όπως:

-Προχωρημένη ηλικία

-Παχυσαρκία

-Υπέρταση

-Έμφραγμα

-Καρδιακή ανεπάρκεια

onmed.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr