Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ψευδαισθήσεις, τέλος: Η Γερμανία απέρριψε οριστικά την «έκκληση» Ομπάμα έστω να συζητηθεί το ελληνικό χρέος!

Ψευδαισθήσεις, τέλος! Μόλις προσγειώθηκε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα στο Βερολίνο, το πρώτο πράγμα που του ξεκαθάρισε αμέσως η καγκελάριος της Γερμανίας...
Α.Μέρκελ είναι ότι "Δεν πρόκειται να μειωθεί το ελληνικό χρέος τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία με την Ελλάδα. Τον Μάϊο του 2018 και ανάλογα με το αν θα έχουν επιτευχθεί οι βασικοί στόχοι θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση, η οποία για να καταλήξει σε κάποιου είδους αναριάθρωση θα πρέπει πρώτα να έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα" τόνισε η καγκελάριος.

Λϊγο πριν, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Μ.Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ο οποίος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το ελληνικό χρέος».

Ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για την Ελλάδα, υποστήριξε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα πως η λιτότητα δεν πρέπει να είναι η μόνη στρατηγική.

"Όποιος λέει "θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας" προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα", δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.

Αύριο ο Μ.Ομπάμα θα συναντήσει τους Τερέσα Μέι, Φρανσουά Ολάντ, Μαριάνο Ραχόι και Ματτέο Ρέντζι που θα αποχαιρετήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο. Γιατί αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν για τίποτα. Ο Ν.Τραμπ, έχει διαμηνύσει ότι "Δεν δεσμεύεται σε τίποτα απ'ότι θα πει ή θα υποσχεθεί ο Μ.Ομπάμα", άρα μόνο ως συνάντηση αποχαιρετισμού μπορεί να εκληφθεί.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης,  χαρακτήρισε ως "άνευ σημασίας" την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει την Ελλάδα ανέφερε μιλώντας στο BBC, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ μίλησε και για τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τον Απρίλιο του 2015.

"Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε μια σχετικά μη προεδρική γλώσσα για να περιγράψει τη λιτότητα και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αλλά, όπως του είπα, το υπουργείο των Οικονομικών του δεν ακολουθούσε τη γραμμή του και συνέχισε να μην το κάνει", ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Πρόσθεσε, ότι στο τέλος η ελληνική πλευρά δεν είχε καμία βοήθεια από τη αμερικανική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη. "Αυτή ήταν μια περίοδος που ο Ομπάμα θα μπορούσε να στηρίξει τα λόγια του με πράξεις, για να στηρίξει μια συμφωνία που θα είχε νόημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ακόμα και για την Αμερική. Δεν το έκανε. Αυτό το ταξίδι τώρα είμαι σίγουρος ότι του είναι ένα πολύ ευχάριστο αλλά είναι εντελώς άνευ σημασίας", τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

 pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr