Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Απλώνεται ο τουρκικός Στόλος στο Αιγαίο: Μέχρι και... Πακιστανούς φέρνουν σε μια κολοσσιαία άσκηση 10 ημερών (ΒΙΝΤΕΟ)

Eναν μεγάλο στολο σκαφών επιφανείας με την συμμετοχή του Ναυτικού των Ηνωμενων Πολιτειών, αλλά και του Πακιστάν (!) και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ παρατάσσει η Αγκυρα στο...
Αιγαίο σε μια άσκηση την «Γαλάζια Φάλαινα-2016» η οποία μοιάζει και με πρόβα τζενεράλε σε αποστολή απαγόρευσης πρόσβασης και καταστροφής του "εχθρικού στόλου".

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν όλες οι Μοίρες των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Αεροπορίας, Ναυτικού και Ακτοφυλακής, καθώς και τουλάχιστον 30 μαχητικά F-16  σε αποστολές κάλυψης του Στόλου, αλλά και προσομοίωσης προσβολών του από εχθρικά (ελληνικά...) μαχητικά με βλήματα αέρος-επιφανείας.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από 19 – 28 Νοεμβρίου  2016 σε όλο το Αιγαιο μέχρι στην περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Χθες  η ανώτατη ηγεσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεώρηση στον τουρκικό Στόλο σε Ασκάζ και Σμύρνη και έλεγξε την ετοιμότητα των μέσων: 4 φρεγάτες, 5 υποβρύχια, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης , 4 ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη , 4 ελικόπτεραυνεργασίας και 1 ενισχυμένη Μοίρα μμα F-16.

Από το ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν μονάδες επιφανείας της ΗΠΑ: 1  αντιτορπιλικό  και ;σκάφος ΑΦΝΣ , ενώ επίσης θα συμμετάσχει και προσωπικό ταχείας επεμβάσεως, Πακιστάν 1  φρεγάτα, Καναδάς, 1 φρεγάτα, Ισπανία 1 πλοίο υποστήριξης αποβάσεων, Βουλγαρία 1 φρεγάτα , Ρουμανία 1 κορβέτα.

Ολους αυτούς τους φέρνει η Αγκυρα στο Αιγαίο υπό τον μανδύα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης, για να καταδείξει ότι ελέγχει το Αρχιπέλαγος και ότι δεν ισχύει ο Εθνικός Εναέριος Χώρος των 10 ν.μ. και η ελληνικήυφαλοκρηπίδα στο ΝΑ Αιαίο

Οι περιοχές της άσκησης εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Καστελόριζου, αλλά και σε Δωδεκάνησα και λοιπά νησιά του Α.Αιγαίου. Η Αγκυρ έχει δεσμεύσει την περιοχή μεταξύ Μυκόνου-Ανδρου και Ικαρίας, ενώ και στο Βόρειο Αιγαίο είναι δεσμευμένες περιοχές μέχρι την θάλασσα της Χαλκιδικής.

Η ισπανική συμμετοχή με το ελικοπτεροφόρο LPD, δεν είναι τυχαία: Το 2020 ολοκληρώνεται η ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου "Anadolu" το οποίο βασίζεται επάνω στο ισπανικό σχέδιο του "Χαουάν Κάρλος". Μια θαυμάσια ευκαιρία να αρχίσουν να εκπαιδεύονται από τώρα σε δόγματα αποβάσεων (κατ'αρχήν) με την χρήση του συγκεκριμένου πλοίου.

Να πούμε ότι η συμμετοχή της πακιστανικής φρεγάτας θα γίνει ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π>Καμμένο τις ίδιες ημέρες θα ταξιδεύει στο Πακιστάν, τον πλέον παραδοσιακό σύμμαχος της Αγκυρας...
 


του Πάνου Σπαγόπουλου

pronews.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr