Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Δύο Αγιοι έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση

Ο κ. Βασίλειος Κέκης, καθηγητής της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, το 1963 έζησε στη Βοστόνη της Αμερικής, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης όπου υπηρετούσε...
ένα θαυμαστό περιστατικό που αφορά τις θεραπείες και ιατρικές επεμβάσεις των Αγίων Αναργύρων, το οποίο και παραθέτουμε όπως το κατέγραψε ο ίδιος και θέλησε να το μοιραστεί με τους αναγνώστες της «Ορθόδοξης Αλήθειας»:

«Τον Μάιο του 1962 μεταφέρθηκε επειγόντως στο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη Αμερικής ένα μικρό αγόρι ηλικίας 12 ετών, στο οποίο είχε αποκοπεί το δεξί του χέρι λίγο πιο κάτω από τον ώμο ύστερα από τροχαίο ατύχημα.

Επειτα από επιτυχή χειρουργική επέμβαση επετεύχθη η ανασυγκόλληση του άκρου και λίγο καιρό αργότερα ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζμπολ του σχολείου του.

Μετά την επιτυχία αυτή, ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος της Αμερικής θέλησε να λάβει λεπτομέρειες για το γεγονός και γι' αυτό από το νοσοκομείο οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου μετά των χειρουργών οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εγχείρηση αυτή» σημειώνει ο κ. Κέκης.

Και προσθέτει: «Καταρχήν, ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε εάν το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διεκδικούσε την πρωτιά για ένα τέτοιο είδος χειρουργικής επέμβασης.

Τότε, προς έκπληξη όλων, ο διευθυντής του νοσοκομείου χειρουργός E. D. Churchill απάντησε ως εξής: “Οχι, δεν διεκδικούμε την πρωτιά, διότι μια άλλη ομάδα γιατρών, οι Αγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 300 μ.Χ. ακρωτηρίασε το κάτω άκρο ενός άνδρα, το οποίο έπασχε από γάγγραινα, και το αντικατέστησε με ένα άλλο, υγιές, από έναν Αραβα ο οποίος μόλις είχε πεθάνει”» τονίζει. Τέλος, ο κ. Κέκης επισημαίνει: «Το περιοδικό του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης δημοσίευσε τότε έναν ζωγραφικό πίνακα του 14ου αιώνα με τίτλο “Το θαύμα του μαύρου ποδιού” των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Το ιατρικό περιοδικό “Spectrum” της εταιρίας Pfizer, θέλοντας να δημοσιεύσει έναν έγχρωμο πίνακα με το θαύμα, ανακάλυψε ότι υπάρχουν πλέον των 1.500 ζωγραφικών πινάκων της εποχής της Αναγέννησης σε διάφορα μουσεία και εκκλησίες της Ευρώπης οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμοσχεύσεως του μέλους από τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό».

ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ


Ο καθηγητής Ιατρικής κ. Κέκης σε άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό «Spectrum» αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικά με το πλήθος των ζωγραφικών πινάκων: «Εξηγείται από το γεγονός ότι ο Cosimo ο πρεσβύτερος, γνωστός ως προστάτης των γιατρών και των ζωγράφων, το 1389, σε ανάμνηση του αποκεφαλισμού των Αγίων, διακήρυξε ότι θα αποδεχόταν ολόσωμες εικόνες των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού οι οποίες θα απεικονίζουν και τα θαύματά τους. Τοιουτοτρόπως, εικόνες των Αγίων έγιναν πολλές και διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το 1438 ο ζωγράφος Fra Angelico ειδικά μισθώθηκε από τον Cosimo για την απεικόνιση ζωγραφικών πινάκων με θέμα τη ζωή των Αγίων. Τους πίνακες αυτούς τους βρίσκει σήμερα ο επισκέπτης στο Μουσείο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Πλείστοι άλλοι υπάρχουν στην Πινακοθήκη του Μονάχου, στην Ακαδημία της Φλωρεντίας, στο Λούβρο των Παρισίων και σε διάφορες εκκλησίες της Ευρώπης. Και στην Ελλάδα, στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βεροίας, βρίσκεται μια αγιογραφία - τοιχογραφία που απεικονίζει το θαύμα του “Μαύρου ποδιού”».

Της Στέφης Χριστοδούλου - από την Ορθόδοξη Αλήθεια


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr