Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προειδοποίηση για τσουνάμι τοπικού χαρακτήρα στην Κρήτη μετά το σεισμό

Προειδοποίηση για τσουνάμι τοπικού χαρακτήρα μετά τον ισχυρό σεισμό 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη το πρωί της Τετάρτης (25/05).

«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη. 


Η προειδοποίηση σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο θα είναι τοπικού χαρακτήρα.





Αναλυτικά:

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Κρήτη το πρωί της Τετάρτης (25/05).

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 11:36 σήμερα το πρωί, ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρό του εντοπίζεται 67 χλμ. νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν έντασης 5,5 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος στα 10χλμ.

«Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα», δήλωσε στο newsbomb.gr, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας λίγα λεπτά μετά το σεισμό, και τόνισε ότι πρόκειται για μια «περιοχή με πολύ υψηλή σεισμική δραστηριότητα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στο newsbomb.gr, ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Κρήτης», ενώ σημείωσε ότι «η δόνηση αποτελεί συνέχεια του μεγάλου σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από ενάμιση χρόνο στην Κάρπαθο».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές του νησιού ενώ για λίγα λεπτά υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες, λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, η σεισμική δόνηση ήταν ισχυρή και έγινε αισθητή σε όλη την περιοχή, ενώ προς στιγμήν επικράτησε και ένας μικρός πανικός στα σχολεία.

Στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην παλιά Ακαδημία, η οποία βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, εντοπίστηκαν ρωγμές, με αποτέλεσμα η διευθύντρια του σχολείου να αποφασίσει την εκκένωσή του.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι τοπικού χαρακτήρα, κάτι το οποίο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ, είναι υποχρεωμένη να κάνει η Ελλάδα καθώς προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Μισή ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ.
newsbomb.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr