Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Πώς και πού ψηφίζουμε - Μόνο με σταυρό έγκυρο το ψηφοδέλτιο

Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να πάνε στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν «Ναι» ή «Οχι» στο δημοψήφισμα που διενεργεί η κυβέρνηση. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Πού ψηφίζουμε


Μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου μπορούν να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το πού θα ψηφίσουν.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (πατήστε ΕΔΩ), όπου βάζοντας κάποιος τα στοιχεία του μαθαίνει πού ψηφίζει.

Εναλλακτικά, έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500 για το διάστημα που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015. Σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στο επώνυμό τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ψηφίζουν στο τελευταίο τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.

Ποια ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα

Στο δημοψήφισμα, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση «Ναι (εγκρίνεται)» ή «Οχι (δεν εγκρίνεται)».

Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο. Εγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.

Ανοιχτά τα γραφεία διαβατηρίων

Ανοιχτά θα είναι τα γραφεία διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ωράριο λειτουργίας των γραφείων διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα ορίζεται από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη αυτής, δηλαδή κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα γραφεία διαβατηρίων μπορούν οι πολίτες να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr/ Οδηγός του Πολίτη - Δικαιολογητικά (http://www.passport.gov.gr)

Ανοικτά τα διόδια για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων


Για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων, δωρεάν θα γίνονται οι διελεύσεις των ΙΧ επιβατικών και των δικύκλων από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας και από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου την Κυριακή.

Χωρίς αντίτιμο θα διέρχονται τα οχήματα και από τα διόδια της Αττικής Οδού.

Στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος

Οσο για το πότε θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος, ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

    να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας,
    αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και
    η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.

Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006. Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.
defencenet.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr