Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: ''Προσευχήθηκα για τον Τσίπρα αν και είναι άθεος''

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, έχει προκαλέσει σάλο πολλές φορές με τις δηλώσεις του και το κάνει για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτοντας ότι προσευχήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα με περισσότερη ένταση απ' ό,τι για τους Σαμαρά-Βενιζέλο.

Σε μια συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο παναγιώτατος απαντά αν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή «τσιπρικός», τι πιστεύει για τον Πρωθυπουργό, αποκαλύπτει ποιος είναι πιο...
δυνατός στη σκέψη από τους Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλο, προειδοποιεί για τις αντιδράσεις του αν κινηθεί θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και μιλά για τους άθεους πολιτικούς.

Προσευχήθηκα για τον Αλέξη

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν έγινε ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους τελευταίους επαίνους του όταν μιλώντας για Τσίπρα-Βαρουφάκη είπε πως «είναι και οι δύο υψηλής διανοητικής ικανότητας», ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξηγεί: «Δεν έχει αυτή την έννοια η άποψη που διατύπωσα. Είπα αυτό που ισχύει στη ζωή της Εκκλησίας, να εύχεται δηλαδή πάντοτε για εκείνους που ασκούν την εξουσία. Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι η προσπάθεια που γινόταν στις Βρυξέλλες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τα δικά μας θέματα αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό και την οικονομία μας, γι’ αυτό είπα ότι αναγνωρίζω τον αγώνα που κάνουν και εύχομαι καλή επιτυχία.

Οταν ερωτάται αν είχε προσευχηθεί και για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο όταν διαπραγματεύονταν, ο Ανθιμος αποκαλύπτει:

«Ετσι όπως με τον κ. Τσίπρα όχι, διότι δεν συνέπεσε τόσο κρίσιμη καμπή στα εθνικά μας θέματα και στις επιδιώξεις μας. Ουσιαστικά όμως έτσι ήμουν και απέναντί τους. Τους αγαπώ και εκτιμώ και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα πιστεύω ότι είναι ο πιο δυνατός σε σκέψη και σε δύναμη γνώμης».

Τι έκανε ο Τσίπρας στο Αγιο Ορος
 

Ερωτηθείς για την «συνομιλία» του Πρωθυπουργού στο Αγιο Ορος με την εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί», τον περασμένο Αύγουστο, εξέφρασε την άποψη ότι «έκανε μια δική του προσωπική προσευχή για να πάει καλά στην αποστολή που πρέπει να εκπληρώσει». Πρόσθεσε μάλιστα: «Μέσα στον εαυτό του διεξάγεται μια πάλη, δεν είναι σκληρός άνθρωπος ο κ. Τσίπρας και δεν έχουν πάει χαμένες οι προσπάθειες αγωγής από τους γονείς του που, απ’ ό,τι έχω μάθει, δεν τους γνωρίζω, είναι κοντά στην Εκκλησία. Και μόνο μέσα στο κόμμα στράφηκε σ’ αυτή την κατεύθυνση, σ’ αυτή την κοσμοθεωρία. Επομένως, έρχονται στιγμές που αυτό εξεγείρεται και του βγαίνει, όπως βγήκε και στο Αγιον Ορος.Πού άλλου θα του έβγαινε εκτός από το Αγιον Ορος; Εγώ το χάρηκα που μπήκε και έμεινε μόνος με την εικόνα.

Πώς τον βλέπω ως ηγέτη


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης καλείται να απαντήσει πώς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα ως ηγέτη σημειώνει: «Είναι ευγενής, έχει άποψη και μπορεί να τη διατυπώνει». Ωστόσο καταλογίζει ως ουσιώδες λάθος του το ότι ομολόγησε δημοσίως ότι είναι άθεος, όπως και τέσσερις ακόμη υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει δε την ένστασή του για τον πολιτικό όρκο που έδωσαν.

Οι άθεοι υπουργοί

«Από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση που είχαμε και μέχρι προχθές, εδίδετο ο θρησκευτικός όρκος και αυτοί που επρόκειτο να μας διοικήσουν δεσμεύονταν ενώπιον του Θεού ότι θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους επ’ ωφελεία του λαού.

Παραβιάστηκε μια τέτοια αρχή. Ο λαός είτε το θέλουν είτε όχι έχει πίστη, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Υπήρξε μια κρίση στις συνειδήσεις πολλών, να το πω καθαρά, που αναρωτήθηκαν γιατί δεν ορκίζονται πρώτον, και δεύτερον γιατί λέει ότι είναι άθεος. Δεν θέλω να πω τα ονόματα των υπουργών, είναι τέσσερις που είπαν ότι εγώ είμαι άθεος. Δεν σε ψήφισε ο λαός για να του πεις αν πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Σε ψήφισε να τον βοηθήσεις στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουμε στην πατρίδα.

Το θέμα της προσωπικής πίστεως που έχει ο καθένας είναι προσωπικό και δεν παρίσταται ανάγκη να το προβάλλουμε ως πολιτικοί άρχοντες».
 
Αν γίνουν σύντομα εκλογές θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ανθιμος πετάει και το «καρφί» του για τις εκλογές:


«Θεωρώ και νομίζω ότι θα το αντιληφθούν και οι ίδιοι, ότι τον λαό τον προβλημάτισε. Ετσι πιστεύω, και βλέπω ότι υπάρχει αντίδραση, δηλαδή αυτή τη στιγμή ο λαός θα έκρινε διαφορετικά. Αν γίνουν σύντομα εκλογές, θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα.

Ο Παναγιώτατος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας τον απασχολεί έντονα. «Ο Αρχιεπίσκοπος, και εγώ συμφώνησα μαζί του, θεώρησε ότι πρέπει να αφήσουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και αναλόγως η Εκκλησία θα τοποθετηθεί. Είδαμε λοιπόν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έκανε κανέναν λόγο για την Εκκλησία. Και όταν μετά έγινε σχόλιο επ’ αυτού, στελέχη του κόμματος απάντησαν ότι αυτό το αφήνουμε εις μεταγενέστερο χρόνο. Νομίζω ότι δεν θα το επιχειρήσουν, αλλά εάν το επιχειρήσουν, θα είναι μεγάλο σφάλμα. Θα είναι σαν να θέλουν να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει αυτό, θα είναι εθνική αυτοκτονία».

Πώς να ονομαστούν τα Σκόπια


Τέλος ο Ανθιμος τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί σύνθετο όνομα για τα Σκόπια, προτείνοντας να ονομαστούν «Δημοκρατία της Πελαγονίας». «Ακουσα τον πρωθυπουργό που μίλησε για σύνθετο όνομα. Ε, αυτό δεν το ανεχόμεθα. Υπάρχουν ονόματα που βγαίνουν από τα τοπωνύμιά τους, τα οποία είναι υπέροχα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και να τελειώνουμε μ’ αυτή την υπόθεση. Ενα παράδειγμα είναι το «Δημοκρατία της Πελαγονίας». Εχουν και άλλα δυο-τρία που βγαίνουν από περιοχές τους, αλλά εγώ σας λέω γιατί να μη μείνει «Δημοκρατία των Σκοπίων» τονίζει.

Πηγή: defencenet.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/perivolipanagias.blogspot.gr